Waarom dit weerstation

Ik maak al een jaar of zes gebruik van een TFA Nexus. Toen onlangs de windmeter tijdens een storm kwam te overlijden vond ik het tijd om me te orienteren op een nieuw weerstation, vereisten: losse componenten (geen alles in één buitenunit), makkelijk uitbereidbaar, WIFI, een mooi display en last but not least enigzins betaalbaar. Aanvankelijk wilde ik een Davis VP2 - ietwat gedateerd maar oerdegelijk - echter het totale prijskaartje kwam dusdanig hoog uit dat het voor een hobbyist niet leuk meer was. Intussen las ik op diverse fora goede berichten over Fine Offset/Ecowitt (dit is de fabrikant van Froggit). Gezien de gunstige prijs van € 309.- incl. verzending heb ik de HP1000SE Pro Single Sensor Edition besteld bij Froggit in Duitsland. Op deze pagina bespreken we de HP1000SE Pro Single Sensor Edition en de verkrijgbare extra sensoren.

Froggit HP1000SE PRO Single Sensor Edition

De Froggit HP1000SE Single Sensor Edition wordt standaard geleverd met de volgende componenten:


HP1000SE PRO display incl. netadapter
Thermo-hygro-luchtdruksensor voor binnen
Thermo-hygrosensor voor buiten
Windmeter met ingebouwde solar en UV sensor
● Regenmeter
● Bevestigingsmateriaal
● Gebruiksaanwijzing van de componentenInstallatie en in bedrijfstelling

De levering bevat behalve het weerstation en de sensoren ook wat bevestigingsmaterialen voor de wind-en regenmeter en een kort stalen buisje voor montage van de regenmeter. Bij ieder component zit tevens een duidelijke beschrijving (Engels en Duits). De wind- en regenmeter moeten nog wel gemonteerd worden wat eenvoudig te doen is. Begin met het plaatsen van batterijen in de sensoren, gebruik bij voorkeur Lithium batterijen voor de buitensensoren. NOOIT oplaadbare batterijen. Hierna plug je de display-adapter in het stopcontact en zal de console opstarten. We zien nu als het goed is alle sensoren op het display. Test voor de zekerheid even de wind-en regenmeter voor de definitieve installatie.

Wat kan de Froggit HP1000SE PRO Single Sensor Edition?

Laten we beginnen met de standaard sensoren en functies:

● Binnentemperatuur - luchtvochtigheid - luchtdruk
● Buitentemperatuur en luchtvochtigheid
● Neerslaghoeveelheid en intensiteit per uur
● Windrichting, windsnelheid en maximale windstoot
● Lichtsterkte (solar) en UV-index
● Gevoelstemperatuur en dauwpunt
● Zons opkomst en zons ondergang
● Maanfase
● Tijd en datum


Het station is verder uit te bereiden met de volgende sensoren:

● Bliksem detector
● Fijnstofmeter (PM 2.5)
● Gecombineerde fijnstof en CO2 meter
● Bodemvochtigheidssensor
● Extra temperatuursensoren
● Grondtemperatuursensor
● Bladvochtsensor


Er kunnen tot 8 losse temperatuursensoren, 8 bodemvochtigheidssensoren en 4 fijnstofmeters worden toegevoegd, hiervan wordt er één van ieder via kanaalkeuze op de console weergegeven. Wil je ze allemaal tegelijk bekijken kan dat via het Ecowitt dashboard daar komen we later nog op terug.
DP100 Bodemvochtsensor € 29,99

DP200 Fijnstofmeter voor binnen € 110,-

DP60 Bliksemdetector € 69,99

DP50 extra thermo-hygrosensor € 19,99De console nader bekeken

De console heeft een zeer mooie en uitgebreide grote (7 inch) display met een prima helderheid, een goede kijkhoek en een keur van voorkeursonstellingen, zo kun je kiezen tussen een witte of donkere achtergrond, de helderheid instellen, automatisch in- en uitschakelen en de losse sensoren naar wens automatisch laten rouleren. Jammer is dat de console enkel werkt met de bijgeleverde adapter, er kunnen geen batterijen worden geplaatst. De console is verder voorzien van een USB-aansluiting en een kaartslot voor een micro SD kaartje. (niet meegeleverd). Met behulp van het SD kaartje (max 25 GB) is het mogelijk om de firmware bij te werken; de laatste firmware vindt je bij Froggit.


De console heeft géén ingebouwde barometer, het meten van de luchtdruk gaat via de binnentemperatuursensor. Goed opletten dat je de juiste sensor gebruikt voor binnen; dit is degene die naast temperatuur en luchtvochtigheid ook "pressure" aangeeft.


Via de console kun je ook alle benodigde instellingen configureren zoals: Taal (En-DU), sensor ID, alarmen, calibratie van alle sensoren, tijd, lengte en breedtegraad, wifi, uploads enz. Ook zijn min-max waarden en grafieken oproepbaar maar de letters en cijfers zijn zodanig klein dat het moeilijk leest en wat rommelig overkomt.Online mogelijkheden

De Froggit HP1000SE heeft een ingebakken wifi-chip waardoor het station standaard kan uploaden naar Weather Underground, WOW, Ecowitt Weather, Weathercloud alsook naar een zelf te definiëren upload voor bijvoorbeeld je eigen website (WU of Ecowitt protocol). Nadeel kan zijn dat de Froggitconsole alleen met de buitenwereld kan communiceren en niet met een weerprogramma zoals bv. Meteobridge of Weatherlink (De optionele DP1500 dongle kan dit wel). In de praktijk betekend dit dat je voor het publiceren van je weergegevens afhankelijk bent van een Weather Underground of Ecowitt protocol. Dit is de ideale oplossing indien je het relatief simpel en goedkoop wilt houden. Zo draait onze weerwebsite op het PWS_Dashboard met een WU api. Simpel uitgelegd: het PWS_Dashboard verkrijgt via een api key onze geuploade weergegevens terug van Weather Underground. Op deze manier heb je geen datalogger, weerprogramma en/of 24/7 draaiende PC nodig.

Het configuren heeft niet veel om het lijf; voor bv.
Weather Underground kun je een gratis account aanmaken, hierna vul je in de console je stations-ID en wachtwoord in en je gegevens staan online.
Het Ecowitt Weather Network vereist een (gratis) account en kan enkel bekeken worden door jezelf en gebruikers van andere Ecowitt stations of klonen hiervan. Deze klonen worden verkocht onder verschillende namen, zoals Alecto WS-5500 Weerstation, Ventus W830 Weerstation, Ambient, Watson etc. Ecowitt Weather is wel echte aanrader! Je ziet al je sensoren, grafieken en historische data die je als Excelbestand weer kunt downloaden en eventueel archiveren. Er is ook een Ecowitt-app voor je mobiel of tablet.
Indien je wilt deelnemen aan het KNMI-WOW project lees dan eerst deze pagina aandachtig door en houdt er rekening mee dat de website MetOffice regelmatig een off day heeft. Al met al is het zeker interessant om aan dit gratis project mee te doen, ook hier kun je data van jezelf en van andere deelnemers zien, maar deze ook downloaden en archiveren.


In de praktijk

Ik heb het weerstation in gebruik vanaf eind september 2021 en omdat mijn TFA i.c.m WSWin nog steeds meedraait kan ik ze mooi vergelijken.

Buitentemperatuur en luchtvochtigheid: De buitensensor hangt op 1,50 meter hoogte in een natuurlijk geventileerde weerhut, de grasminimumtemperatuur wordt gemeten op 10cm boven het gras. De gemeten waarden zijn in mijn optiek zeer accuraat gezien de referentiepunten die ik gebruik van een nabijgelegen semi-professioneel weerstation. Heel duidelijk is het zgn. stadseffect te zien; het duurt wat langer voordat de temperatuur zakt omdat de warmte niet direct weg kan.
Binnentemperatuur en luchtdruk: Zoals reeds gezegd meet de console zelf niets maar laat een losse binnensensor het werk doen. Voordeel is dat de sensor onafhankelijk van de console op een ideale plek te plaatsen is. De luchtdruk heb ik gecalibreerd naar de hoogte vanaf zeeniveau (32 meter). De barometer reageerde in het begin wat nerveus; 1/10e erbij 2/10e eraf etc. soms 2 keer per minuut. Toen eenmaal de cyclus van hoog naar laag en vise versa een keer doorlopen was kwam er rust in de tent en zijn de waarden superstabiel, dit in tegenstelling tot de TFA, die moet ik regelmatig tot de orde roepen wegens het aan de wandel gaan. De binnentemperatuur en luchtvochtigheid tonen niet of nauwelijks verschil met de TFA.

Regenmeter: Het concept van de neerslagmeter is zeer goed te noemen en deze pulseert al bij 0,1mm -de TFA pas bij 0,7mm. Een slim soort spiraaltje voorkomt dat er rommel in het mechaniek komt. De hoeveelheid gemeten neerslag wijkt vaak wel af tov. de TFA maar dat is logisch gezien het pulsverschil. Wat het extra mooi maakt is dat de console behalve de hoeveel neerslag per dag ook de intentisiteit per uur laat zien, de eventwaarde, de neerslag per uur, per week, per maand en per jaar, alles in één oogopslag!
Windmeter: Tsja de wind... het gekende probleem van elke weeramateur die de pech heeft in een dicht bebouwde woonwijk te wonen. Zelfs al plaats je de windmeter op het dak dan nog heb je dusdanige interferenties dat de betrouwbaarheid ver te zoeken is. Op het dak plaatsen is voor mij een no-go ivm. mogelijke blikseminslag en een losse bliksemafleider laten installeren gaat me te ver. De windmeter staat nu op ca, 3,5 meter hoogte op een buis tegen de schutting met als handicap noord en noord-oost en daar kan ik mee leven, we meten tenslotte ons eigen micro-klimaat, de rest doet het KNMI wel. Vanwege bovengenoemde makke kan ik dus geen serieus oordeel vellen over de windmeter.


Solar en UV: Veel moderne weerstations hebben een solar/UV unit, doorgaans ingebouwd in de windmeter. Solar (zonnestraling) wordt uitgedrukt in Watts per vierkante meter. De gemeten waarden komen ook hier behoorlijk overeen met referentiepunten in de buurt. Anders is het gesteld met de Ultraviolet-index; bij een mooi september-zonnetje piekte de index vlotjes naar 4-5, onmogelijk. Dan zou hoogzomer UV 10 een makkie zijn. Toen ik me hierin ging verdiepen las ik op een Engels forum dat op onze breedtegraad een omrekeningsfactor van ± 0.7 geldt. Ook dit is gelukkig makkelijk te calibreren bij deze Froggit en het staat iets sjieker dan deodorantdoppen over de sensor plakken :-).

Extra sensoren: Ons weerstation heeft naast de standaardsensoren de beschikking over een bliksemsensor, grondvochtsensor, fijnstofmeter voor binnenshuis, een extra temperatuursensor voor grasminimum (klomphoogte) temperatuur en een Davis Airlink sensor voor buiten. Alle Froggitsensoren zijn ook op de console te zien en werken zonder uitzondering goed. De Davis Airlink werkt via Weather Display (gratis account) en is via een PHP-module geimplementeerd in het PWS_Dashboard.


Eindoordeel Froggit HP1000SE PRO Single Sensor Edition

+ Degelijk geconstrueerd
+ Mooie duidelijke display
+ Makkelijk uitbereidbaar
+ Accurate en betrouwbare metingen
+ Losse sensoren zijn plug & play, batterij erin en klaar
+ Wifi-chip met 5 upload mogelijkheden
+ Ecowitt Weather website
+ Uitgebreide configuratie
+ Gunstig geprijsd

- Console werkt enkel via een adapter
- Tangetje nodig voor het micro SD-kaartslot

Deze Froggit krijgt een 9+ en is een absolute aanrader!
© Weerstation Bladel-Noord 2022